Хладилниците не трябва да се поставят близо до източници на топлина,

...
Хладилниците не трябва да се поставят близо до източници на топлина,
Коментари Харесай

Съвет: Изхвърлете тези уреди от дома си! Отопляването с тях е много. много скъпо

Хладилниците не би трябвало да се поставят близо до източници на топлота, като печка. Не би трябвало да се вкарват топли неща. Това изясни в студиото на " Здравей, България " по Нова тв Драгомир Цанев от Центъра за енергийна успеваемост. Той добави, че, в случай че не слагаме топли неща в хладилника, също може да спестим сила.

" Хладилникът е непрекъснато включен. Колкото повече артикули има в него, толкоз повече сила би трябвало, с цел да се поддържа температурата ", разясни експертът.

" 70% от силата, която харчим, я харчим за отоплението на домовете си, останалите 30% се разпределят сред уреди, осветяване, топла вода. За тях ограниченията са по-лесни, те са най-вече поведенчески, не костват толкоз доста пари и би трябвало да ги създадем, само че би трябвало да мислим и за отоплението ".

Щорите пък оказват помощ за поддържането на удобни градуси в дома. Както предните зими по този начин и тази, отоплението на климатик ще бъде най-евтиното.

" Когато направихме прехода от общоприети лампи с нажежаеми жички към лед лампи намалихме потребността пет пъти на крушка. В последна сметка от една крушка, в случай че тя грее 1000 часа годишно, което е обикновено, може да спестим 200 лв. в един интервал от 5, 6, 7 години, и като пресметнем това за целия апартамент, си задаваме въпроса за какво пък би трябвало да ги хвърлим тези пари “.

" Както предните зими по този начин и тази, отоплението на климатик ще бъде най-евтиното. Това е истина от повече от 10 години насам. Знаете в България към момента се радваме на преференциални цени за бита за електричеството. Това не се отнася обаче за уредите за непосредствено електричество. Те са най-скъпите - маслени радиатори, печки с реотани и духалки. Това не е решението. Съветвам, в случай че някой употребява такива уреди, да се сменят. Това непосредствено отопляване е доста, доста скъпо. Те би трябвало да бъдат отстранени от бита. Всеки различен вид отопление ще е по-евтин. “

" Поведенчески ограничения напълно умерено могат да спестят 10-15% от потреблението. Автоматизация, мислене, по кое време да изгасим лампите, да не ги оставяме включени, по кое време да използваме другите уреди, може да спести до 20% от разноските за сила. Струва си да опитате. Много постоянно ни се коства, че това са пренебрежими разноски, само че в действителност когато се съберат в действителност си задаваме въпроса – за какво пък би трябвало да хвърляме тези пари през прозореца “, поучава Драгомир Цанев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР